Päiväretkellä Kotkaan pari viikkoa sitten kävimme ystäväni kanssa tutustumassa Santalahden luontopolkuun. Samalla reissulla kävimme myös tutustumassa Langinkosken keisarilliseen kalastusmajaan ja sen yhteydessä oleviin pieniin luontopolkuihin.

Auto kannattaa jättää alueen ensimmäiselle parkkipaikalle, tutkailla hetki parkkipaikan vieressä olevaa karttaa ja lähteä kulkemaan metsäistä polkua pitkin kohti keisarillista kalastusmajaa.

Keisarillinen kalastusmaja valmistui vuonna 1889 Venäjän keisari Aleksanteri III:n vapaa-ajanviettopaikaksi. Suomen itsenäistymisen jälkeen se jäi ensin Suomen valtiolle, noin 15 vuotta myöhemmin Kymenlaakson museoseuralle ja vuonna 2018 museotoiminta siirtyi Suomen kansallismuseolle.

Kalastusmaja toimii nykyään museona, mutta valitettavasti se oli sulkenut jo ovensa tältä vuodelta, emmekä tällä reissulla päässeet sinne sisälle tutustumaan. Onneksi nähtävää oli paljon myös museon ulkopuolella. Pihapiirissä sijaitsevat mm. pieni kappeli, kahvila ja kalastajien maja. Kahvila oli edelleen auki, kun kävimme siellä lokakuun puolella juomassa kahvit.

Pihapiirissä on monta siltaa, jotka ylittävät joesta haarautuneita uomia. Langinkoski virtasi vuolaana pihapiirin vieressä, enkä ihmettele yhtään, miksi alue on suosittu perhokalastajien keskuudessa.

Kosken vierestä lähtee polku, joka kiertää pienen lenkin mukaillen ensin Kymijoen rantaa ja kääntyen lopulta kohti pientä metsää ja takaisin kalastusmajan pihapiiriin.

Tämä on ehdottomasti sellainen kohde, jonne kannattaa poiketa Kotkassa käydessään. Tutustua sen historiaan ja nauttia kauniista maisemista. Poiketa idylliseen kahvilaan ja antaa mielikuvituksen viedä aikaan, kun tämä paikka on ollut vielä Venäjän keisarin omistuksessa.

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.