Kävimme tässä taannoin ystäväni kanssa päiväretkellä Paistjärven retkeilyalueella kiertämässä ensin luontopolun Pirunkirkolla, josta jatkoimme vielä matkaa Ketturiutalle.

Navigaattori (Google Maps) löysi oikean parkkipaikan kirjoittamalla siihen Ketturiutta, Heinola ja hyvä niin, koska tiellä, joka parkkiapaikalle vie, ei taida olla mitään nimeä. Sonnasentieltä (tie 4143) tälle tielle käännyttäessä on kuitenkin tienviitta Ketturiutta ja parkkipaikka löytyy tien päästä.

Ketturiutalla oli useampi tulentekopaikka. Koska olimme kävelleet jo hyvän matkaa luontopolkua Pirunkirkolla, aloitimme tähän kohteeseen tutustumisen lounastauolla.

Emme tehneet tällä kertaa tulia, vaan lämmittelimme ruuan retkikeittimellä. Ystäväni oli napannut mukaan paketin tofua ja avokadon ja minä olin kasaillut mukaan nopeasti valmistuvaa riisinuudelia sekä kuivaamiani tomaatinsiivuja, kesäkurpitsaa, bataattia sekä valmista tomaattikastiketta. Näistä syntyi meille oikein maittava retkilounas.

Lounaat syötyämme ja kahvit juotuamme lähdimme kävelemään luontopolkua pitkin, joka alkoi pitkospuilla ja kääntyi hetken kuluttua metsäisempiin maisemiin. Reittiä hallitsi koko matkan mäntymetsäinen harjumaisema. Jos emme kävelleet itse harjun laella, seurasi sellainen lähes koko matkan meidän vierellä.

Reitti kulki välillä metsäisiä polkuja pitkin ja aika ajoin metsätietä pitkin. Reitti haarautui noin puolessa välissä. Toinen poluista vei Sonnaselle, jossa oli yksi reitin lähtöpisteistä. Me jatkoimme matkaa kuitenkin kohti Harjulampea.

Harjulammella olisi ollut myös kauniit maisemat ja hyvät tulentekomahdollisuudet, mutta me jatkoimme matkaa harjun päällä mutkittelevalle polulle.

Polku olisi jatkunut vielä pidemmälle, mutta me poikkesimme mäkeä alas kohti Kannaksen rantaa. Täältä käännyimme takaisin. Reitti ei ole rengasreitti, vaan kulkee samaa polkua takaisin Ketturiutan parkkipaikalle.

Vaikka rengasreitit ovat monesti mukavampia kulkea, koska samaa reittiä ei tarvitse kulkea kahteen kertaan, ei tämä ainakaan tällä reitillä haitannut. Takaisinpäin kulkiessa reittiä tulee tietenkin katsottua sen toisesta suunnasta ja huomio tulee kiinnityneeksi asioihin, joita ei mennessä huomannut.

Kävelyä Ketturiutalta Kannaksen rannalle ja takaisin tuli yhteensä noin 5 kilometriä. Yhdistelmänä Pirunkirkko ja luontopolku sekä Ketunriutta Kannakselle ja takaisin oli oikein mukava päiväretkelle. Matkaa yhteensä näille reiteille tuli noin 10 km kävelyä.

Kuvat minusta: Katariina Tirkkonen

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.