Savitaipaleella sijaitseva Kärnäkosken linnoitus ja sen vieressä kulkeva luontopolku on mukava päiväretkikohde, jossa pääsee syventämään omaa historiantietämystään sekä reippailemaan hetken luonnossa.

Kohteeseen on helppo löytää, koska se tulee vastaan Partakoskentietä ajettaessa (Partakoskentie 846, Savitaipale). Auto kannattaa jättää linnoituksen sisääntulon vieressä olevalle parkkipaikalle ja suunnata ensimmäisenä tutustumaan itse linnoitukseen.

Heti parkkipaikan vieressä on kerrottu paikan historiasta ja mentäessä linnoitukseen, pyydetään portti pitämään lampaiden vuoksi kiinni. Marraskuussa lampaat ovat menneet jo ”talviteloille”, mutta hyvää työtä ne ovat kesän aikana tehneet.

Linnoitus on rakennettu 1791 venäläisen kenraali Aleksandr Suvorovin johdolla suojaamaan Pietaria. Tosin linnoitus jäi tarpeettomaksi, kun Suomi vuonna 1809 Haminan rauhan myötä liitettiin osaksi Venäjää. Linnoituksesta ovat jäljellä enää rauniot, mutta alueelle on laitettu hyvin infokylttejä, joista voi lukea siellä sijainneista rakennuksista ja hahmottaa, mitä missäkin on ollut.

Linnoituksessa pääsee kulkemaan polkuja pitkin niin muurien välissä, kuin niiden päälläkin. Maisemat avautuvat kauniisti Saimaalle ja mietin, kuinka kiva kohde tämä onkaan kesällä, kun lampaat ovat paikalla ja kesäinen järvimaisema antaa kauneintaan.

Linnoituksen vieressä olevat Kärnäkosken mylly ja vanha saha huokuvat myös paikan historiaa. Mylly on rakennettu 1830-luvulla ja sen toiminta lopetettiin vasta 1950-luvulla. Pääsiäisestä syyskuun loppuun myllyn ovet ovat auki ja paikkaan pääsee tutustumaan lähemmin.

Paikka oli kuitenkin idyllinen myös tähän aikaan vuodesta ja nähtävää riitti. Pieni koski virtasi Partakoskentien ali ja myllyn vierestä. Lisäksi rakennuksen seinässä oli infokylttejä, joita lukiessa sai aikaa kulumaan tovin jos toisenkin.

Tien toiselta puolelta lähti luontopolku laavulle. Reitti laavulle oli tehty helppokulkuiseksi. Se kulki Kärnäkoskelta lähtevää joenuomaa pitkin, joka yhdisti Saimaan ja Kuolimon toisiinsa. Laavu sijaitsi Kuolimojärven rannalla Raimlahden kärjessä. Rannassa oli venelaituri ja hyvät infokyltit paikallisista kohteista.

Lisäksi rannassa oli nähtävissä vielä lotjasataman jäänteet 1900-luvun alusta, jolloin Kaukas rakensi rautatien ja kuljetti puita Kuolimolta Saimaalle. Laavu on noin puolessavälissä luontopolkua, eli kokonaismatkaa reitille tulee noin kilometrin verran. Laavulla olisi ollut mukava tehdä tulet ja nauttia lounas, mutta tällä kertaa jatkoimme matkaa laavun vierestä kulkevalta polulta ylös rinteeseen.

Rinteen päällä oli vuorilinnoituksen, redutin, rauniot. Redutilta polku jatkui rinteen toiselle reunalle ja sieltä takaisin Partakoskentien varteen. Tien laitaa piti kävellä polun päästä oikealle hetken matkaa päästäkseen takaisin parkkipaikalle.

Tähän kohteeseen kannattaa varata aikaa, vaikka varsinaista kävelyä ei kilometritolkulla olekaan. Nähtävää riittää niin linnoituksessa, myllyssä kuin luontopolussakin.

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.