Jos joskus voi sanoa suon tulevan kirjaimellisesti puskista, niin Soisalmensuo on yksi niistä. Kävelemme ystäväni kanssa pitkin kevyen liikenteen väylää, ympärillä omakotitaloja kauniine pihoineen. Ja yhtäkkiä saavummekin keskelle suomaisemaa. Olemme Soisalmensuon eteläpäädyssä, josta pitkospuut alkavat. Jos pitkospuille mielii suon eteläpäästä, on Tiilijärventien päädyssä parkkipaikka, josta pääsee kävellen reitin alkuun.

Suo ja pitkospuut eivät petä maisemallisesti koskaan. Syksyn ensimmäiset ruskan merkit alkavat näkyä jo matalammissa kasveissa ja aurinko paistaa hieman sivusta. Valo lankeaa kauniisti suon ylle ja me kävelemme pitkin pitkospuita välillä vastaantulijoita väistellen. Pitkospuiden varteen on rakennettu levennyksiä ja istumapaikka, josta pääsee rauhassa ihailemaan kauas avautuvaa suomaisemaa.

Soisalmenuo

Suon kasvillisuudesta on helppo havaita lakan jo ruskasta punertuneet lehdet sekä maata myöten suikertavat karpalot. Eikä tarvitse edes paljonkaan hidastaa vauhtia, kun voi havaita lehdistön välistä pilkistävät punaiset karpalon ja variksenmarjat.

Valo lankeaa kauniisti suon ylle ja me kävelemme pitkin pitkospuita välillä vastaantulijoita väistellen. Pitkospuiden varteen on rakennettu levennyksiä ja istumapaikka, josta pääsee rauhassa ihailemaan kauas avautuvaa suomaisemaa.

Pian saavumme suon metsäisemmälle osuudelle. Männyt alkavat nousta korkeammiksi ja lopulta olemme vakaalla metsäpohjalla. Pitkospuut jatkuvat kuitenkin koko reitin ajan ja lopulta mäntyvoittoinen metsä alkaa saada sekaansa koivuja ja muita lehtipuita.

Suon pohjoispäädyssä suuri radiomasto nousee jylhänä korkeuksiin mäen päällä. Pitkospuille pääsee myös Tiirismäen kierroksen varrelta, jolloin auto kannattaa jättää Arvi Hauvosentiellä sijaitsevalle parkkipaikalle. Jos tästä jatkaisi matkaa eteenpäin, voisi kiertää hieman alle 5 kilometrin pituisen Tiirismaan kierroksen, jonka varrella pääsee ihastelemaan mm. Pirunpesää.

Käännymme kuitenkin takaisin ja kävelemme reilun kilometrin pituisen pitkospuureitin takaisin suon eteläpäätyyn. Reitti on selvästikin suosittu, koska vastaan tulee paljon perheitä sekä koiria ja heidän palvelijoitaan. Enkä ihmettele yhtään; suomaisema on kaunis ja pitkospuilta pääsee molemmista päistä jatkamaan ulkoilua juuri niin pitkäksi tai lyhyeksi matkaksi, kuin itse haluaa.

Soisalmenuo

Soisalmenuo

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.